‘t Schipken heeft zijn naam generaties terug gekregen.

Femke's betovergrootmoeder baatte hier een café annex turnzaal uit. ‘t Schipken was een echt volkscafé, drukbezocht door de inwoners van Sint-Amands. Er klonken kleurrijke namen als Lon-van–de-keires (Femkes overgrootvader) en Elza-van–Sooi-beuzes (Femkes overgrootouders) . ‘Den Dam’ kende toen nog de rijkdom van 4 café’s. 

Ons straatje was bebouwd met arbeiderswoningetjes en bewoond door vissers, schoenmakers,… Men zag het als het arme straatje waar kinderen , die in omstreken woonden , niet alleen mochten komen, wegens ‘te gevaarlijk’.
Decennia lang is de aantrekkingskracht van ‘den Dam’ voor kunstenaars onweerstaanbaar. Emile Verhaeren heeft deze aparte sfeer proberen te vatten in zijn gedichten. U kan zich verdiepen in zijn gedicht ‘Mon village’, geschilderd op onze muur. 

Ook vandaag is het een aantrekkingspool voor diverse creatievelingen ; beeldende kunstenaars, een muziekstudio, instrumentenbouw,… Maar laat ons niet de echte Dammenaren vergeten die hier reeds sinds generaties wonen, authentiek tot en met.

Het concept “ ‘t Schipken “ is gestoeld op de Bretoense crêperie. Een opleiding in Bretagne in ‘L’école crêperie le Roïc’ heeft alle geheimen van de pannenkoeken prijsgegeven. Uren bakken en proeven hebben een selectie lekkere taarten opgebracht. Een doorgedreven Barista-opleiding zorgt dan weer voor lekkere koffie en meer. 

Geniet van onze lekkernijen, de met zorg uitgezochte wijnen en cider, de sfeer, de muziek…snuif het Damse leven even op en laat het vakantiegevoel over jullie heen komen.

We hopen dat jullie er net zo van genieten als wij, 

Geert & Femke